Espanya: Companyia de Zan Ganassa




La companyia d’Alberto Nasselli “Zan Ganassa”, va representar les seves comèdies a Espanya a finals del segle XVI, després  d’haver fet nombroses actuacions a França durant l’any 1571.

La seva estada a Espanya va durar des de l’any 1574 al 1587 aproximadament, i sempre representaven les seves comèdies en italià.

Tot i que quasi sempre feien servir les màscares i l’improvisació, es té constància de que l’any 1575 representaren autes sacramentals a la ciutat de Sevilla, un gènere molt llunyà a la commedia, però proper al teatre del segle d’or espanyol. La companyia ampliava el seu repertori amb obres pastorals i d’aventures exòtiques, òperes reials i altres gèneres però, encara que aquestes obres no fossin còmiques, Ganassa sempre feia servir els personatges de la commedia dell’arte per representar-les.

Per això són considerats una autèntica companyia de commedia. Zan Ganassa. El capocomico, ja era un actor famós a Itàlia i França abans d’arribar a Espanya i la seva companyia va ser l’encarregada de donar a conèixer definitivament aquest estil teatral al nostre país.

Un dels actors més coneguts d’aquesta companyia fou Stefanello Botarga, que representava el personatge de Pantalone. De fet, la paraula castellana “botarga” deriva d’aquest actor i dona nom al tipus de calçons que feia servir.

El seu nom vertader era Abagaro Francesco Baldi i finalment es separaria de Ganassa per formar la seva pròpia companyia.
 
Durant la seva estada a la companyia de Ganassa va escriure un conegut manuscrit on feia una recopilació de canovaccio i de tot el material que, sota el seu punt de vista, podia ser d’interès per un bon comediant: parlaments, monòlegs, poesies...Aquest tipus de recull o quadern de notes de l’actor és anomenat zibaldone.