Balli di Sfessania


Aquesta obra del gravador Jacques Callot és, juntament amb el Recueil Fossard, un dels documents gràfics més importants de la commedia dell’arte.

Jacques Callot (1592 - 1635) va ser un important gravador que va fer feina entre França i Itàlia. La sèrie de gravats que va fer sobre els actores de la commedia es considerada un dels millors testimonis de la seva època.

Es creu que aquesta sèrie de gravats pertany a actors napolitans i es poden trobar nombrosos personatges tot i que els noms que fa servir Callot són poc comuns. A les imatges es pot apreciar clarament l’increïble utilització del cos que havien de fer els actors.

Hi ha la creença de que tal volta no són actors de commedia dell’arte, sinó que són imatges de carnestoltes on la gent va disfressada com els actors de la commedia.
     

En el que sí pareix estar d’acord tothom és que les imatges tenen un to evidentment pujat que contrasta molt amb els gravats del recull Fossard o els de la col.lecció de Maurice Sand, que són molt més propers de l’escola francesa que no de la italiana. 
 
Això es pot comprovar a les constants referències fàl.liques que hi apareixen. Les referències sexuals eren constants a les representacions al carrer de l’escola italiana de la commedia dell’arte i s’anomenaven bravatas sexuals.


 
DESCÀRREGUES: