Colombina



Les principals característiques de Colombina són l’intel.ligència i l’astúcia. A vegades fa parella amb Arlechinno, que sempre la pretén.
 
Com a serventa fidel de l’innamorata ajudarà a la seva senyora a intentar aconseguir el seu amor mentre ella també juga amb n’Arlechinno.

És tot el que la Innamorata no pot ser: lliure, insolent, intel.ligent, no és esclava dels lligams de l’amor, sempre canviant, xerradora i amb una gran predisposició a que qualcú altre pagui els plats romputs.

Pot dur màscara o no. Això és degut a que antigament no estava massa ben vist interpretar el paper de Colombina, ja que immediatament etiquetaven a l’actriu com a dona de “vida alegre” i per això les actrius es cobrien sovint amb una petita màscara. Vesteix roba de l’època, capell i un petit davantal. El seu maquillatge és una mica exagerat.

En un principi desenvolupava el paper de la dona desitjada per tots (senyors i zannis), però quan va aparèixer la figura dels enamorats el seu paper es va reduir al de portadora de missatges.

És una mica descuidada, però quan se li encarrega una feina és mou amb velocitat i eficiència, com una bona serventa. És una gran observadora, capaç de veure el comportament mesquí dels seus companys i amb el seu enginy pot resoldre amb facilitat i dignitat les intrigues més complexes. És l’única persona lúcida i racional, que sap dir la veritat encara que sigui difícil d’acceptar. Per totes aquestes virtuts és sovint motiu de discussió entre Pantalone i Arlechinno.

La figura de Colombina té diferents variants entre les quals destaquen:
 
- Arlequina: és la variant que acompanya a Arlechinno i va vestit de manera semblant a ell, amb un vestit amb reblons de colors.
 
- Pedrolina: és l’amant de Pedrolino i també porta una vestimenta semblant, és a dir, de blanc i negre. Aquesta versió és coneguda amb altres noms com Francesquina, Pierrette...