Pantalone


També és conegut amb el nom de “Il’Magnifico”, que era un títol per als comerciants italians adinerats. És una màscara veneciana molt famosa. 

Representa l’ordre i els doblers, el món financer, el patró, el pare... Fa el paper de vell mercant, a vegades ric i a vegades arruïnat, que sovint competeix amb joves per conquerir alguna noia. És un home innocent i crèdul al que sempre intenten enganyar per robar-li els doblers.

Vesteix de colors negre i vermell, sempre conservant el vestit venecià antic. Els calçons o mitges son de color vermell, com el capell de llana que porta. També du una capa de color negre i unes sabatilles turques de color groc. Porta una cadena d’or amb un gran medalló al coll i protegeix amb gelosia la bossa de doblers que du a la cintura.
 
La seva màscara és de color marró fosc, amb un nas encorbat i llarg. A vegades pot dur lentes i té una barba blanca que va d’orella a orella i acaba en punta.


Camina molt poc a poc, passa a passa, i sol caure d’esquenes quan li donen males noticies, tinguent problemes per tornar a aixecar-se tot sol. El seu cap, ben al contrari, és mou ràpidament d’una banda a una altre, indicant que, a pesar dels anys, encara està molt actiu. Les mans tremolen constantment i gesticulen amb cada pensament del seu cap.