Il'Dottore



Es coneix també com Balanzone. És un personatge seriós i presumptuós que pertany al més alt nivell de la jerarquia social, juntament amb altres homes majors com Pantalone o el Capitano.

Com que és un pedant, murmura contínuament en un fals llatí i creu que és un expert en qualsevol matèria inclús quan no sap de que parla, provocant que els altres personatges, de més baix nivell, es quedin estorats dels seus “coneixements”. Quan comença a parlar no atura mai i fa servir un llenguatge grandiloqüent i exagerat per sonar convincent. Com és de la ciutat de Bolonya, adora menjar i el seu estómac és el focus d’atenció. Li agrada molt el vi i per això sol tenir les galtes vermelles.

La màscara només cobreix els ulls i el nas, per tal de deixar les galtes al descobert i que es puguin apreciar els efectes de l’alcohol

Il’Dottore es queda dret amb el seu gran pes als talons i l’estómac cap a davant. Les seves mans gesticulen amb cada paraula i sempre camina quan parla; mai ho fa en línea recta, sinó que sempre es mou dibuixant un vuit (8) i fent servir petites passes.  Il’Dottore vol per a ell tot l’escenari, fent-se espai amb el seu moviment de braços i paraules. El seu pes li dificulta moure’s aviat.



Il’Dottore della peste

A Venècia va sorgir una nova personificació de Il’Dottore, anomenada Il’Dottore della peste o Medico della peste.

Era el metge que anava a veure els malalts de pesta. Portava un bec llarg i un pal per observar als malalts i està inspirat en el vestit real que portaven els metges durant la gran epidèmia. Amb el pas dels anys s’ha convertit en una màscara clàssica de carnestoltes a Venècia.