Il’Capitano



És un militar fatxenda i ridícul, ja que fanfarroneja constantment però que realment és un covard. Se’l coneix amb diferents noms: Matamoros, Spavento...

Encara que no és un senyor sempre es relaciona amb ells, perquè representa el poder militar.

Tot i que els primer capitans del segle XV eren d’origen italià i ja es caracteritzaven per la seva covardia, durant la dominació espanyola d’Itàlia Il’Capitano va adquirir el nom de Matamoros i la nacionalitat espanyola i poc a poc va fer desaparèixer al Il’Capitano italià.

És, amb tota certesa, una burla que feia la població italiana dels mercenaris espanyols, retratant-los com personatges ignorants i violents.

Finalment, il Capitano va anar provocant poc a poc l’antipatia del públic i va desaparèixer prest de la Commedia dell’arte (va durar menys d’un segle)

És un home gran i fort, dissenyat per cridar l’atenció de les dones i intimidar als homes. Porta botes altes, un casc amb plomes i una espasa desproporcionada. Sol vestir colors vermells i grocs, fent al.lusió al seu origen espanyol. A sota de l’uniforme du una camiseta molt vella i feta pols. La seva màscara és de mitja cara, amb un gran nas i uns bigots rissats.


En principi fa feina per Pantalone, fent la feina bruta. Tots dos fan un bon equip, Il’Capitano per enriquir-se i Pantalone per continuar sent-ho. Il’Capitano troba la seva ànima bessona en Il’Dottore, ja que tots dos fan servir títols honoraris i pensen saber més del que saben. Colombina el fa servir per molestar a Pedrolino i humiliar a Arlechinno.

Il Capitano manté les cames separades quan es queda quiet per ocupar espai, amb el pit cap a davant. Quan es mou ho fa amb passes llargues i aixecant molt les cames però avançant realment molt poc. Si sent un renou estrany fuig ràpidament fent petits bots.