Pulcinella



És el filosòfic i somniador que representa la cultura napolitana i és creu que el seu nom té l’origen al nom del seu creador, Paolo Cinelli, un famós comediant Napolità del segle XVI.

Té molt poc a perdre i no hi ha res que el desesperi. La seva manera de ser el fa ser a prop d’on hi ha problemes i sempre se’n surt de manera simple, tal i com es va involucrar. Sol fer-se el beneit per tal d’amagar la seva intel·ligència.

Al llarg de la seva història ha portat diferents vestimentes i màscares, però sempre ha mantingut el color blanc. Al començament era representat amb una imatge demoníaca, com un personatge deforme i amb un gep. Per tal de contrarestar el gep, la panxa de Pulcinella va anar creixent, però prop del 1700 la seva imatge va sofrir canvis i es va estilitzar. Porta una brusa llarga i ample que du fermada a la cintura amb una corretja. Els calçons també són amples i al cap porta un barret puntegut (coppolone).
 
Diferents representacions de Pulcinella

La seva màscara és de color negre, representant la unió  entre contraris, vida i mort. Està plena d’arrugues al front i el nas és aguilenc. L’actor que l’interpreta fa servir una veu nasal i amb un volum alt.