Brighella


És el company d’Arlechinno i també va néixer a Bérgamo. De fet era representat moltes vegades com el germà gran d’Arlechinno però, ben al contrari que ell, és una persona sense cap prejudici moral ni escrúpols. Com a mentider cínic, no es penedeix mai quan es descobert fent qualque maldat. És intel.ligent, astut, maliciós i un hàbil manipulador. 

A pesar del seu origen com a zanni, Brighella representa a un membre de la classe mitjana respectat pels patrons per haver-se fet independent i per aquest mateix motiu és el cap de tots els servents, que acudeixen a ell cercant consell. Així i tot, és molt sovint cruel amb els que estan per sota d’ell a l’escala social, com a estereotip típic d’aquells que han sortit de la pobresa i en reneguen. Moltes vegades és el propietari d’una bodega o taberna, tot i que també pot aparèixer contractat com a cuiner. Sigui quina sigui la seva professió, mai serà un personatge ric.

Enreda i altera tot tipus de situacions, generalment per al seu propi profit i plaer. És persuasiu amb les dones i sempre prepara una nova malifeta. Quan entra en escena l’acció canvia de ritme degut a las seva conducta violenta i exagerada. Té debilitat per la beguda i el joc, que fan que aviat es quedi sense doblers.

A les versions més tardanes els seus trets violents es van anar diluint per donar-li una imatge més amable i arribant a ser l’inspiració del Figaro de reconegudes obres i òperes.

Vesteix un jack complet, amb detalls verds; sempre porta una bossa de pell i una daga. Te una gran barba i un bigot llarg i amb les puntes amb tronyelles. Tal i com fa Arlechinno sol portar un battachio o espassa de fusta.

La màscara de Brighella és de mitja cara i sol ser de color verd oliva. Per remarcar el seu esperit intel.ligent i maquiavèl.lic, la màscara té unes celles pronunciades, bigot i un nas amb forma de ganxo.